Demersul Terapeutic

Cand vine o persoana la psiholog?

Omul este construit sa fie liber si fericit. Daca viata sa a luat o alta intorsatura decat cea originara, de undeva din adancurile psihicului, sufletul cere ajutor. Cum se intampla asta? Apar semnale de manifestare: persoana plange, sufera, e trista si deprimata, e absenta, e astenica, e furioasa, devine agresiva, face excese, dezvolta dependente, se imbolnaveste la nivel fiziologic sau psihic, simte ca nu-si mai gaseste drumul, linistea, lumina sau puterea. De obicei viata ei in relatie cu altii se degradeaza. E momentul in care, toate aceste semnale trebuie ascultate. Ele anunta un dezechilibru in fiinta umana.

Unii dintre acesti oameni au capacitatea si posibilitatea sa se adreseze psihologului psihoterapeut. Cei mai multi dintre ei au si norocul sa gaseasca psihologul „potrivit”.

Ce obtine o persoana prin psihoterapie?

Dupa un demers terapeutic de succes, uneori mai lung, alteori mai scurt, persoana e ajutata sa redevina ea insasi, sa se intoarca in acel punct de unde viata sa a luat intorsatura nedorita si sa isi rescrie favorabil existenta; odata ce lantul cauzal e descifrat si constientizat persoana isi recapata stima de sine, isi redescopera puterea interioara, isi accepta limitele sau neputinta, devine libera, asumandu-si in acelasi timp responsabilitatea vietii sale; invatand sa se iubeasca pe ea insasi, ii poate iubi la un nivel autentic pe cei din jur, descoperindu-si propriile nevoi creeaza o relatie buna cu ea insasi, invata sa-si managerieze frustrarile, durerea sau furia, dezvolta si intretine relatii bune cu ceilalti, traieste autentic si obtine starea de bine.

Viata persoanei devine clara si fireasca, asa incat Ea va fi cea care isi va trai viata si nu viata va stapani persoana ca in trecut.

De ce ar alege o persoana un psihoterapeut integrativ?

Psihoterapeutul integrativ integreaza intai teoria si apoi o aplica, si niciodata invers.
Psihoterapeutul integrativ situeaza pe primul loc unicitatea persoanei, nefiind interesat in special, de teste, scoruri sau statistici in cadrul terapiei;
Psihoterapeutul integrativ nu pune etichete, nu judeca, nu „trateaza” diagnostice ci se adreseaza deschis, empatic si autentic OMULUI din fata sa.

Psihoterapeutul integrativ este in primul rand reflectiv, nimic din procesul terapeutic nu se petrece „din intamplare”; relatia vindecatoare construita intre cei doi participanti prin intermediul campului format se manifesta in „aici si acum” lasand loc necunoscutului co-creat sa lumineze si sa descifreze posibila solutie.

Psihoterapeutul integrativ va descoperi intotdeaauna impreuna cu clientul sau perspectivele favorabile ale procesului terapeutic si niciodata nu se va pretinde atotstiutor.

Metodele folosite in terapie sunt adaptate clientului in functie de structura sa de personalitate, de cultura si credintele sale, de nevoile si urgentele care sunt descoperite in cadrul procesului, flexibilitatea fiind una dintre caracteristicile de baza ale psihoterapeutului.

De ce evita o persoana sa vina la psiholog?

Frica se pare ca guverneaza vietile oamenilor care nu au suficienta incredere in ei insisi. Frica este si a fost mereu incurajata ca forma sigura de control, in mod constient sau inconstient, incepand cu primele persoane din viata noastra, respectiv parintii si terminand cu toate sistemele de autoritate: scoala, biserica, guvern, etc;

Din nefericire, ea imbraca multe fatete: frica de adevar, frica de responsabilitate, frica de necunoscut, frica de boala, frica de rusine, frica de suferinta, frica de a fi criticati sau judecati, frica de autoritate, frica de neputinta, frica de saracie, frica de asumare, frica de noi insine, s.a.

Frica este, de asemenea, responsabila in cele mai multe cazuri de evitarea sau negarea  ajutorului psihoterapeutic. Chiar si la baza comportamentelor persoanelor autosuficiente care se bucura de un Ego urias se afla tot frica. Persoana nu este nici pe departe vinovata de acest fapt, nu este poate nici macar constienta, este doar foarte „adaptata” la societatea falsa in care a trait sau la credintele si miturile care i-au fost „predate” de copil;  mecanismele de aparare prin care a supravietuit atata vreme pur si simplu nu-i permit inca autodezvaluirea si schimbarea majora care, inevitabil s-ar produce intr-un proces terapeutic reusit. Mai mult decat atat, un act terapeutic eficient presupune de cele mai multe ori multa asumare, curaj si chiar durere.

Fiecare persoana are insa dreptul sau la a exista manifestandu-se in viata in maniera in care poate sau isi doreste, iar aceasta libertate trebuie respectata, dupa cum, fiecare suflet are timpul sau cand se deschide si cand devine liber. In ceea ce priveste evolutia spirituala, se pare ca totul se invarte si se cladeste in jurul a doi mari piloni: timpul si lectia de viata a fiecaruia.

Frica sau teama nu fac decat sa incetineasca sau sa blocheze acest proces evolutiv.

De ce are nevoie o persoana pentru a veni la psiholog?

Persoana are nevoie de curaj, intelepciune, informare, deschidere, dorinta de a merge mai departe si resurse financiare. Tocmai pentru ca este nevoie de atat de multe, decizia de a merge la psiholog nu se ia usor si difera foarte mult de alte decizii; odata insa decizia luata, persoana a parcurs mult din devenirea sa iar drumul este deja catre succes.

Daca, spre exemplu, a avea o masina sport ne hraneste o anumita nevoie la un anumit moment in viata noastra, psihoterapia ne hraneste valoarea umana. Investitia in  valoarea noastra umana,  satisface multiple nevoi si este nedeteriorabila in timp.

Doresc succes oamenilor care inca nu s-au decis sa treaca la carma propriei vieti si va incurajez sa o faceti, pentru ca toti stim ca marile realizari se obtin cu greutate.

Newsletter 

Aboneaza-te la newsletterul Cabinetpsihologie-larisa.ro si vei primi noutatile si ultimele articole direct in mailul tau.

Iubirea ne apropie cel mai mult de Dumnezeu http://fastrxon.com/cheap-prednisolo…dian-rx-pharmacy/