Comunicarea in relatia terapeutica

„In puterea cuvintelor sunt viata si moartea” – Solomon

Comunicarea creaza relatia iar relatia creaza comunicarea, astfel cele doua concepte sunt in permanenta interconditionare si interdependenta, neexistand una fara cealalta.

Comunicarea inseamna mai mult decat a vorbi si a asculta, desi aceste elemente sunt mai mult decat necesare; inseamna a crea punti acolo unde exista prapastii, a face diferentele sa se intalneasca, a aduce lumina acolo unde este intuneric sau obscuritate. Comunicarea este o energie vitala care impinge relatia spre mai departe sau spre mai adancul ei si ii asigura caracterul de proces, de miscare sau dans, impiedicand-o a ramane stereotip sau ceva mecanic. Comunicarea este cel mai bun mijloc pentru a pune in contact doua universuri, pentru a permite unei lumi sa se extinda catre cealalta astfel incat fiecare sa afle cine este celalalt, ce nevoi are, aspiratii, valori, cum gandeste si cum vibreaza emotional.  Autenticitatea in comunicare este insa cea care desavarseste relatia conferindu-i echilibru, cea care permite progresul si cresterea umana, cea care face ca sufletele sa vibreze si succesul actului terapeutic sa creasca.

Psihoterapia, de asemenea, mai mult poate decat orice alt domeniu, isi desavarseste functia in mod principal prin comunicare, aceasta imbracand cele mai diferite, eficiente si autentice forme, atingand prin excelenta, nivelul de arta si avand de multe ori ca si scop final imbunatatirea comunicarii clientilor aflati in terapie. Dialogul inseamna intoarcerea catre celalalt cu intreaga fiinta, iar momentul de intimitate este cel care ilumineaza brusc dialogul. In momentul intalnirii fiecare partener are o contributie unica si autentica, iar contactul si autenticitatea devin vehicole influente ale schimbarii in terapie.

 

Relatia terapeutica in Psihoterapia Integrativa si comunicarea in cadrul ei  reprezinta fundamentul pe care se cladeste intregul proces terapeutic. Rezultatul terapiei depinde in mod esential de calitatea acestui amestec inter-subiectiv unic care conduce catre un proces inconstient co-creat intre cei doi. 

La baza tuturor neintelegerilor, nemultumirilor, insucceselor sau erorilor, de cele mai multe ori, se afla o comunicare ineficienta sau lipsita de autenticitate, fie preluata de la altii prin modele comunicationale disfunctionale fie construita pe baza perceptiei proprii a experientelor traite de persoana respectiva.

Comunicarea este nevoia dintai a omului, iar felul in care invatam sau alegem sa comunicam ne marcheaza intreg sistemul de existenta. E important sa stim sa comunicamla fel cum e de important sa intelegem sistemele in care ni se comunica si mecanismele din spatele a ceea ce vedem sau auzim. In spatele faptelor sau chiar cuvintelor noastre se afla acea comunicare magica, compusa din mesajele ascunse sau duble,

miturile transgenerationale, secrete, povesti, comunicarea nonverbala, modelele relationale vechi, tranzactiile starilor eului sau reactiile emotionale prezente declansatoare.

Oamenii tanjesc dupa intelegere si acceptare, vor sa fie descoperiti si sa impartaseasca ceeea ce au original si unic. Singurul obstacol in calea satisfacerii acestei nevoi centrale este frica, in multele ei ipostze: de a fi respins, pedepsit, controlat, agresat, abandonat, samd. La randul ei aceasta creaza mecanisme de aparare si rezistente, ca fiind unicele modalitati de gestionare a problemelor si uneori de supravietuire a clientilor.

Psihoterapeutul este cel care participa activ, prin efort, implicare, sustinere, intelegere empatica, acceptare neconditionata si iubire la destructurarea sistemelor de comunicare defectuoase si ulterior, la structurarea noilor repere eficiente si aducatoare de implinire in viata clientilor sai.

Newsletter 

Aboneaza-te la newsletterul Cabinetpsihologie-larisa.ro si vei primi noutatile si ultimele articole direct in mailul tau.

Iubirea ne apropie cel mai mult de Dumnezeu http://fastrxon.com/cheap-prednisolo…dian-rx-pharmacy/